CHRISTIANSAND BLUES CLUB

Av: Bjørn Wiksaas

I flere år manglet de bluesinteresserte i Sørlandets hovedstad et samlingspunkt. Tilbudet vi opp i gjennom 70- og 80- tallet hadde hatt på Down Town opphørte og man trengte sårt et nytt tilbud. Etter nitidig forarbeid av klubbens stifter, Kjell Mersland, ble alle gode blues-krfeter samlet på Telfords Pub en høstkveld i 1996, og et interimstyre dannet.

CBC's aller første arrangement gikk av stabelen den 9. oktober samme år, med selveste Louisiana Red på Down Town's scene. Red var forresten backet av noen av Skandinavias flotteste blues-musikanter denne kvelden - svenske Sven Zetterberg på munnspill samt være egne helter Tor Einar "Daumann" Jacobsen og Johnny "Guitar" Augland. Support var Smokin' Joe and the Pure Pleasure Kings, et band som bl.a. hadde Daumanns sønn Ronnie i sin midte. Stiftelsesmøte ble avholdt i februar året etter og klubben fikk sitt første ordinære styre.

I CBC's vedtekter heter det bl.a.: "Christiansand Blues Club har som formål å fremme interessen for blues, samt gjøre kjent dens opprinnelse og utvikling frem til i dag. Skape muligheter for lokale bluesutøvere. Stimulere til egen aktivitet". Vi skulle altså prøve å få den store interessen man blir vitne til på sommerens mange bluesfestivaler til å vare året rundt. Og dette skjer først og fremst gjennom en rekke konserter i løpet av året. En opptelling for år 2002 forteller at vi hadde i alt 23 band på våre scener, og at av disse var ikke mindre enn 6 av helt lokal opprinnelse. Det vil i praksis si hvert eneste bluesrelaterte band vi har i nærmiljøet.

Men også de store artistene er det plass til, både i klubbens regi og på festivalen vi hvert år arrangerer i samarbeid med Bragdøya kystlag; Bragdøya Bluesfest. Vi ynder å kalle festen for en "bryggedans", og ikke få band har fått vise seg frem her i løpet av vår 6-årige historie. (Årets festival blir den 7. i rekken).

Av forskjellige grunner har CBC ført en ganske så omflakkende tilværelse lokaliseringsmessig. Vi startet på Down Town - stedet som jo allerede hadde den rette blå atmosfæren, trodde vi skulle få enda bedre oppslutning nærmere "lysløypa" på Havana i Vestre Strandgate. For så å flytte til den nystartede blues- og rockklubben Highway 61 året etter. Og da denne klubben gikk konkurs, bar det strake veien tilbake til utgangspunktet vårt, Down Town. Som imidlertid hadde forfalt såpass i løpet av de par årene vi hadde vært på farten at vi ikke nølte å bli med på CIA's (Christiansands Idealistiske Arrangører) storstilte satsning på Vaskeriet, der vi også gikk inn som en betydelig eier. Vel, kongstanken Vaskeriet brast fordi stedet ikke fikk den ledelsen og den kompetansen prosjektet hadde fortjent, og der er vi i dag. På leting etter det ultimate stedet å arrangere en blueskonsert, treffe kjente og skape det riktige "blå" miljøet. Og at klubben absolutt fremdeles er "i støtet" bekreftes av det faktum at vi har søkt om å få arrangere årsmøtet for Norsk Bluesunion (paraplyorganisasjonen for landets mer enn 75 bluesklubber) høsten 2003.

Til sist må vi også i største beskjedenhet få nevne vårt eget organ, Blues-Stikka. Som i løpet av årene har vokst og blitt Norges desidert beste bluesklubb-magasin, med lesere over det ganske land, og utaskjærs attpåtil. Da bladet feiret sitt 5 års jubileum i 2001, manglet det ikke på gratulasjoner fra Norges største blues-kapasiteter. Lederen av Norsk Bluesunion, Morten Omlid, kalte bladet: .."folkeopplysning på høyt nivå"!

Nå skal det ikke være "stikkes under stol" at det å drive med konsertvirksomhet i en by som Kristiansand har sine "ups and downs", og klubben har så visst hatt sin del av bekymringer

når det kommer til økonomi. Uten en meget hardt arbeidende kjerne av styremedlemmer - mange av dem har vært involvert siden starten - hadde klubben garantert ikke eksistert i dag. De tusener av dugnadstimer som hvert år blir lagt ned vitner om en "kulturell samvittighet" som langt overstiger det man kan forlange av folk. Dette sammen med at Bragdøya Blues helt fra den spede begynnelse har gitt høyst tiltrengte overskuddskroner i kassa, har holdt liv i klubben, nær sagt mot alle odds.

CBC ønsker alle hjertelig velkommen til blues og bluesrelatert musikk av høy kvalitet i årene som kommer.